Deze week had ik een mooi voorbeeld in mijn coachpraktijk dat volgens mij voor velen, inclusief mijzelf, herkenbaar is. Je ontvangt een e-mail waarvan direct de energie je lichaam uitstroomt. Je sluit je mailbox maar; deze dag komt niet meer goed. Of de irritatie komt bij direct opborrelen. De stoom komt uit je oren en je begint driftig een boze reactie terug te typen. Of…
Beide (en veel andere) reacties helpen je natuurlijk niet verder.
Het is toch niet mijn schuld!?
Mijn coachee had zo’n mail gekregen: een e-mail met een boze toon en een reactie waaruit duidelijk bleek dat de zender niet mee wilde werken aan zijn verzoek. Met de volgende reactie als gevolg: “Daar kan ik toch niets aan doen”, “Dat moet hij nu eenmaal doen, dat heb ik toch ook niet bedacht” en “Hoe moet ik hier nu toch mee verder?”
Je kunt je er vast iets bij voorstellen.
De weg naar inzicht
We stonden wat langer stil bij de situatie en namen de e-mail er even bij. We bespraken wat er gebeurde bij de coachee. Pijn in de buik, benauwend gevoel. Hij gebaarde daarbij veelzeggend met zijn handen naar zijn buik en keel. Na wat dieper graven realiseerde de coachee dat een gevoel van het niet goed gedaan te hebben en niet goed genoeg te zijn eronder bleek te liggen. Oftewel angst. Met als vervolgreactie direct een gevoel van irritatie en boosheid naar de zender toe.
Door samen op neutrale wijze naar de e-mail en de situatie als geheel te kijken, kon mijn coachee beter inzien wat de e-mail bij hem teweegbracht en waar zijn reactie vandaan kwam: vergelijkbare situaties in zijn jeugd die geleid hadden tot zijn huidige blauwdrukgedrag. Ik paste systemisch coachen toe door te kijken naar zijn context en invloed daarvan op zijn persoonlijke en professionele ontwikkeling. Zo werd voor de coachee duidelijk, dat het niets te maken had met dat hij in dit geval iets niet goed genoeg gedaan had en dat boosheid hem ook niet verder ging helpen. Het gevolg was dat hij rustig, weloverwogen en met een goed gevoel kon reageren op de e-mail.
Meebewegen om te bewegen
Op de valreep gaf ik hem een tip mee die ik zelf ooit bij een managementtraining met Aikido geleerd had: je moet eerst mee bewegen met de ander, om deze persoon vervolgens met jou mee te kunnen laten bewegen. In mijn volgende blog vertel ik je daar graag meer over.
Meer inspiratie?
Luister vooral eens naar de podcast van Christine Glasbergen met Els van Steijn. Els legt hierin meer uit over familiesystemen, waarden en de gedachte achter de vraag: “wat is van jou en wat is van der ander?” Els van Steijn is auteur van het boek De Fontein, waarin zij de werkwijze van familiesystemen beschrijft.
Heb jij zelf behoefte aan hulp bij dit soort uitdagingen?
Ik coach professionals in het verkrijgen van meer inzicht en hoe om te gaan met onder andere dit soort situaties. In een korte vrijblijvende kennismaking vertel ik je er graag meer over en kunnen we bespreken hoe ik ook jou hierbij kan helpen. Je kunt me bereiken via:
- Telefoon: 06-28267314
- E-mail: marjolein@larkens.net
- Via mijn website: www.larkcoaching.nl.